«Πατέρα στο σπίτι», Αλ. Παπαδιαμάντης

από τη μαθήτρια Γαρυφαλλένια Παυλοπούλου, Α2’ Λ

imagesΕρευνητική εργασία στο μάθημα της Ν. Λογοτεχνίας Α’ Λυκείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Σπ. Χαδιάρη, Φιλόλογος.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου: Ο αφηγητής βρίσκεται στον Μπακάλη της γειτονιάς παρακολουθώντας ένα συμβάν. Ένα πεντάχρονο αγόρι ζητιανεύει για λίγο λάδι ομολογώντας το οικογενειακό τους πρόβλημα, την εγκατάλειψή τους από τον πατέρα τους. Ο Μπακάλης, γνώστης των οικογενειακών προβλημάτων της γειτονιάς, πληροφορεί τον αφηγητή για το μικρό παιδί που είναι ένα από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας που ήταν ξυλουργός, δεν ήταν καθόλου εργατικός σε αντίθεση με την μητέρα που έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει την οικογένειά της. Η οικονομική κατάσταση χειροτέρευε και τα προβλήματα απειλούσαν την επιβίωσή τους. Σ’ αυτή την κατάσταση προστέθηκε και ένα σκάνδαλο που ξέσπασε ανάμεσα στο αντρόγυνο εξαιτίας των συχνών επισκέψεων του κουμπάρου. Η κακία και η ζήλια του συζύγου ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν συγκρούσεις παρά την τίμια στάση που κρατούσε η σύζυγος. Κορύφωση είναι η εγκατάλειψη της οικογένειας από τον πατέρα και ο θάνατος ενός από τα παιδιά τους. Η μητέρα μένει μόνη με τα παιδιά της χωρίς δουλειά και χωρίς τα απαραίτητα για την επιβίωσή της. Γι’ αυτό άλλωστε το πεντάχρονο αγόρι ζητά λίγο λάδι, λόγω της απουσίας του πατέρα από το σπίτι.

 

Σκέψεις γύρω από το κοινωνικό περιβάλλον του έργου: Το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα είναι αρχικά προσβλητικό για τις γυναίκες. Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία είναι μειονεκτική και εκμεταλλεύσιμη από τον άνδρα. Συγκεκριμένα ο ξυλοδαρμός της γυναίκας από τον άνδρα της και ο στιγματισμός της στη γειτονιά παρά την αθωότητά της αποδεικνύουν την παραπάνω άποψη. Επιπρόσθετα είναι έντονη η πείνα και η φτώχεια που δείχνουν τις άσχημες συνθήκες που βιώνει η κατώτερη κοινωνική τάξη της εποχής και οδηγούν στην παιδική δουλεία εφόσον το παιδί εξαναγκάζεται να ζητιανεύει.

Οι πρωταγωνιστές του έργου: Η αφήγηση ξετυλίγεται σε μια φτωχογειτονιά της Αθήνας το 1894. Οι πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι δυστυχισμένοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμη και στην επιβίωσή τους. Ο Παπαδιαμάντης ηθογραφεί τους πρωταγωνιστές, παρουσιάζοντας τις ενέργειές τους μέσα από ρεαλιστικά στιγμιότυπα τα οποία εξελίσσονται στη φτωχογειτονιά και στα σπίτια που ζουν.

Μητέρα: Πρόκειται για μια αφοσιωμένη μητέρα και ένα εργατικό άτομο που αγωνίζεται να συντηρήσει την οικογένειά της. Παρά τις προσπάθειές της να κρατήσει τις ισορροπίες στο σπίτι της πέφτει θύμα συζήτησης από τη γειτονιά και εγκαταλείπεται από τον άντρα της. Ακόμη παρουσιάζεται ως τραγική ηρωίδα, γιατί στέλνει το παιδί της να ζητιανέψει και ανέχεται τις επισκέψεις και τα δώρα του κουμπάρου. Στο τέλος μένει μόνη της και αυτό που κάνει είναι να υπομένει τις συμφορές και τις δυσκολίες της καθημερινής επιβίωσης.

Πατέρας: Από την αρχή παρουσιάζεται αδιάφορος για την οικογένειά του. Είναι τεμπέλης και ανεύθυνος παρά το ρόλο που έχει ως πατέρας. Οι πράξεις του έχουν συνέπειες για την οικογένειά του αλλά ο κοινωνικός περίγυρος δεν κατακρίνει τη συμπεριφορά του. Η εγκατάλειψη της οικογένειάς του αποτελεί είδος εκδίκησης της γυναίκας του αλλά ο ίδιος δεν φαίνεται να προβληματίζεται για αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν έπειτα από τις αποφάσεις του.

Κουμπάρος: Πρόκειται για έναν όμορφο και πλούσιο άντρα που είχε μια καλή ζωή και συγκέντρωνε όλες τις εξουσίες στα χέρια του.

Παιδί: πρόκειται για ένα αθώο και αφελές πλάσμα το οποίο έχει πέσει θύμα της ανευθυνότητας του πατέρα του. Προκαλεί τη συμπόνια αλλά και την αγανάκτηση για την ανευθυνότητα των υπαιτίων που το έφεραν σε αυτή την άθλια κατάσταση.

Advertisements
This entry was published on Ιουνίου 10, 2017 at 10:24 ΠΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: