Η θέση της γυναίκας στην Αφρική.

από τη μαθήτρια Εύα Γεωργοπούλου, Α2’ Λ

Στις χώρες της Αφρικής οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες για τον εαυτό τους. Πριν απ’ το γάμο αποφασίζει γι’ αυτές ο πατέρας τους κι έπειτα ο σύζυγος. Οι περισσότερες γυναίκες μένουν αναλφάβητες. Η φοίτηση σε σχολείο στην Αφρική έχει κόστος και οι γονείς θεωρούν ανώφελο να πληρώνουν γιά τη μόρφωση ενός κοριτσιού.

Συνήθως παντρεύονται από την ηλικία των 14 ετών και μετά, σύμφωνα με τη βούληση των γονέων τους. Ο γάμος έχει τη μορφή εμπορικής συναλλαγής. Γαμπρός γίνεται εκείνος που θα προσφέρει στον πατέρα της κοπέλας τα περισσότερα χρήματα για να την παντρευτεί. Η κοπέλα που παρευρίσκεται σ’ αυτήν τη διαδικασία έχει καλυμμένο το πρόσωπό της και δε δικαιούται να μιλήσει.

Μετά το γάμο, η καθημερινότητα των γυναικών γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη αφού ουσιαστικά γίνονται έρμαια των συζύγων τους. Σηκώνονται πολύ νωρίς το πρωί γιά να μεταφέρουν νερό απ’  το ποτάμι ή το πηγάδι, διαδικασία που απαιτεί πολλές ώρες περπάτημα και μεγάλη κόπωση. Πολλές δουλεύουν σε φυτείες και χωράφια για 16 ώρες ημερησίως με αντάλλαγμα ξύλα ή τροφή. Κατά την επιστροφή τους στο σπίτι μαγειρεύουν για όλη την οικογένεια και κάνουν τις δουλειές. Δεν έχουν λόγο για θέματα του σπιτιού και γενικά δεν επιτρέπεται να έχουν ξεχωριστή γνώμη. Ετσι οι γυναίκες στις χώρες της Αφρικής μένουν στο περιθώριο, έξω από τα κέντρα λήψης απόφασης, είτε αυτά λειτουργούν στην οικογένεια είτε στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο.

;;;;;;;;

Advertisements
This entry was published on Οκτώβριος 2, 2017 at 7:14 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: