Γιουβάλ Νώε Χαράρι (2015) Sapiens: Μία σύντομη ιστορία του ανθρώπου. Αθήνα, Αλεξάνδρεια.

από τη μαθήτρια Εύα Γεωργοπούλου, Α2’ Λ

Layout 1Ο Χαράρι είναι καθηγητής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. Ειδικεύεται σε θέματα παγκόσμιας, μεσαιωνικής και στρατιωτικής ιστορίας. Το βιβλίο του Sapiens το έγραψε αρχικά για τους σπουδαστές του. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μπεστ-σέλερ σε πολλές χώρες προκαλώντας το ενδιαφέρον τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και του μεγάλου κοινού. Μεταφράστηκε σε 30 γλώσσες μετατρέποντας τον Χαράρι σε διασημότητα.

Ο καθηγητής στο βιβλίο του Sapiens παρουσιάζει την ιστορία του ανθρώπινου είδους. Καταπιάνεται με ποικίλα ερωτήματα και προσπαθεί να τα απαντήσει με ένα διεπιστημονικό τρόπο, αντλώντας στοιχεία από διάφορα πεδία της επιστήμης όπως είναι η ιστορία, η βιολογία ,η κοινωνιολογία, η ψυχολογία κ.α.

Ξεκινά από τις απαρχές της ιστορίας του ανθρώπου στη Γη πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια. Οι homo erectus, soloensis, neanderthals κ.α ήταν τα πρώτα θηλαστικά με ανεπτυγμένο εγκέφαλο. Στέκονταν στα δυό τους πόδια, ήταν τροφοσυλλέκτες και μαγείρευαν. Επιπλέον, ανακάλυψαν τη φωτιά την οποία ο Χαράρι θεωρεί ότι μας έδωσε τον έλεγχο μια υπάκουης και δυνητικά απεριόριστης δύναμης. Ανάμεσα σε τόσα γένη ανθρώπων τελικά επικράτησαν οι χόμο σάπιενς χάρη στη μοναδική τους γλώσσα και την απεριόριστη φαντασία τους.
Στη συνέχεια περιγράφει την Αγροτική Επανάσταση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι έκτοτε τροφοσυλλέκτες έγιναν αγρότες. Σύμφωνα με το Χαράρι η ζωή των αγροτών δεν έγινε πιο εύκολη αλλά πολύ δυσκολότερη από αυτή των τροφοσυλλεκτών οι οποίοι ήταν πιο έξυπνοι, πιο δραστήριοι, τρέφονταν καλύτερα, δούλευαν λιγότερο και τελικά ήταν πολύ πιο ευτυχισμένοι. Ο συγγραφέας χαρακτηρίζει την Αγροτική Επανάσταση ως τη μεγαλύτερη απάτη της ιστορίας καθώς οι ριζοσπαστικές της καινοτομίες αποδείχθηκαν καταστροφικές.

Έπειτα ο συγγραφέας παρουσιάζει την ενοποίηση της ανθρωπότητας σε μία αυτοκρατορία με το ίδιο γεωπολιτικό, οικονομικό, νομικό και επιστημονικό σύστημα. Πώς κατάφερε το χρήμα να κατακτήσει την ιστορία, να μετατρέψει όλους τους ανθρώπους σε ένθερμους οπαδούς του; Πώς ο άνθρωπος κατέληξε να πιστεύει σε θεούς και θρησκείες; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει σε αυτό το κεφάλαιο.

Στην επόμενη ενότητα, ο Χαράρι διατρέχει τους αιώνες της επιστημονικής επανάστασης. Σε αυτή την περίοδο η ανθρωπότητα αποκτά τεράστιες νέες δυνάμεις επενδύοντας πόρους στην επιστημονική έρευνα. Κινητήρια δύναμη αυτής της επιστημονικής φάσης είναι η παραδοχή της άγνοιας και η περιέργεια για τη γνώση του κόσμου. Ο συγγραφέας αναλύει έννοιες όπως ο καπιταλισμός, ο καταναλωτισμός, ο εθνικισμός κ.α. Αυτό όμως που ο ίδιος θεωρεί σημαντικότερο είναι η τάση των ανθρώπων να χτίζουν φανταστικές κοινότητες στις οποίες δεν γνωρίζονται μεταξύ τους αλλά θεωρούν ότι έχουν κοινά συμφέροντα και κοινό παρελθόν.

Στην κατακλείδα του βιβλίου «Το τέλος του homo sapiens» ο Χαράρι αναφέρει ότι ίσως το πραγματικό ερώτημα που αντιμετωπίζουμε να μην είναι «Τι θέλουμε να γίνουμε;» αλλά «Τι θέλουμε να θέλουμε;». Και συμπληρώνει: «Όσοι δεν τρομάζουν με αυτό το ερώτημα μάλλον δεν το έχουν σκεφθεί αρκετά» (σελ. 425).

Το συγκεκριμένο βιβλίο μας θέτει ενδιαφέροντα και πρωτότυπα ερωτήματα που δεν μπορούσαμε καν να διανοηθούμε. Ο συγγραφέας τα απαντά χρησιμοποιώντας γλαφυρό, ζωντανό και πολλές φορές σαρκαστικό ύφος. Μας υποβάλει σε ένα διαρκή προβληματισμό για το σύγχρονο και το μελλοντικό κόσμο. Διευρύνει τους πνευματικούς μας ορίζοντες και απελευθερώνει τη σκέψη καθώς αποφεύγει να χρησιμοποιήσει στερεότυπα και στεγανά. Παρότι οι έννοιες είναι περίπλοκες και ασυνήθιστες, τις εκθέτει με διαύγεια που μαρτυρά την ευρυμάθεια και τη συγγραφική του ικανότητα. Το βιβλίο αυτό το συστήνω ανεπιφύλακτα, γιατί είμαι σίγουρη ότι θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

 

 

 

Advertisements
This entry was published on Οκτώβριος 15, 2017 at 8:18 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: