Μία ακόμα βιβλιοκριτική που συγκινεί..

Σώτη Τριανταφύλλου:  «Φτωχή Μάργκο»

από τη μαθήτρια Εύα Γεωργοπούλου, Α2’ Λ

φτωχη μαργκοΗ Σώτη Τριαντάφυλλου είναι επιτυχημένη συγγραφέας και παράλληλα μεταφράστρια, δημοσιογράφος και αρθρογράφος. Αντλεί τα θέματά της από ιστορικά φαινόμενα της ανθρωπότητας (αποικιοκρατία, αστική παρακμή, εμφύλιος πόλεμος, εγκληματικότητα, θανατική ποινή, μετανάστευση κ.α.).
Το συγκεκριμένο βιβλίο αφηγείται την ιστορία μιας έφηβης η οποία ζει σε μία μικρή πόλη του Μίσιγκαν .Η Μάργκο είναι ιδιαίτερα ταλαντούχα στην κιθάρα, δεξιοτεχνία που την έχει κάνει γνωστή στην πόλη της. Δυστυχώς, στην οικογένειά της περνάει δύσκολα. Οι γονείς της είναι θρησκόληπτοι και δεν της δίνουν πολλά περιθώρια ελευθερίας. Επίσης, ο αδερφός της ο Μο την παρακολουθεί διαρκώς για να αυξήσει το χαρτζιλίκι που παίρνει από τον πατέρα του. Η μοναδική παρηγοριά της είναι το μουσικό συγκρότημα στο οποίο συμμετέχει και η φιλία της με την Τσάρλι. Θέλοντας να ξεφύγει από την καταπιεστική καθημερινότητα, το σκάει από το σπίτι της και πηγαίνει στο Χόλλυγουντ για να κυνηγήσει τα όνειρά της. Εκεί γνωρίζει διάφορους ανθρώπους που γεμίζουν άθελά τους τη ζωή της Μάργκο. Ένας από αυτούς είναι ο νεαρός  Σήζαρ τον οποίο ερωτεύεται παράφορα. Τα καινούργια πρόσωπα προκαλούν στη ζωή της ηρωίδας ενθουσιασμό, τρυφερότητα, αναστάτωση και απόγνωση. Η Μάργκο, μη μπορώντας να αντέξει την οικονομική και ψυχική αθλιότητα στην οποία έχει οδηγηθεί, καταφεύγει στα ναρκωτικά και ύστερα ο φαύλος κύκλος όπου έχει περιέλθει δεν έχει σταματημό.
Το βιβλίο αυτό είναι ευανάγνωστο καθώς έχει τη μορφή ημερολογίου οπότε είναι ευχάριστο, απλό και γρήγορο. Η Σώτη Τριαντάφυλλου έχει την ικανότητα να προσελκύει τον αναγνώστη με τον λιτό και απέριττο λόγο της. Το ύφος γίνεται σε αρκετά σημεία δραματικό και συγκινητικό. Ο αναγνώστης συμπάσχει με την ηρωίδα αφού η ίδια εκφράζει τα συναισθήματά της. Έτσι, αυτός που το διαβάζει κλαίει, πονάει, χαίρεται και ενθουσιάζεται αναλόγως. Το βιβλίο δεν γίνεται ποτέ κουραστικό, γιατί αναφέρεται σε πολλά και διαφορετικά γεγονότα, εμπλέκονται συνεχώς νέα πρόσωπα και καταστάσεις κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη για τη συνέχεια. Επίσης, μεταφέρει διάφορα μηνύματα εναντίον του εθισμού στα ναρκωτικά και των καταχρήσεων γενικότερα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την περιγραφή της δύσκολης και οδυνηρής διαδικασίας της απεξάρτησης. Η απεξάρτηση είναι τυραννική για τη Μάργκο, καθώς παρουσιάζει συμπτώματα στέρησης: αβάσταχτους πόνους, σπαραγμούς, παραισθήσεις, λιποθυμίες και ένα βήμα πιο κοντά στο θάνατο. Συμπερασματικά, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι γεμάτο ανατροπές, συγκινήσεις και πολλαπλά μηνύματα. Δεν αποτελεί ένα βιβλίο γύρω από τα ναρκωτικά και τη μουσική, αλλά το χρονικό μια ενηλικίωσης και μιας απότομης προσγείωσης στη σκληρή πραγματικότητα.

Advertisements
This entry was published on Οκτώβριος 29, 2017 at 7:40 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: