ΜΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

από  το μαθητή Δημήτρη Γεωργίου, Β2’ Λ

indexΣτο πλαίσιο του τηλεοπτικού μας πολιτισμού τα ΜΜΕ όχι μόνο έχουν κυριαρχήσει στη ζωή μας αλλά έχουν επικρατήσει ολοκληρωτικά και επί της πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικοί βρίσκονται σε μια σχέση εξάρτησης μ΄ αυτά. Δίνουν βαρύτητα στον εξωραϊσμό της εικόνας τους, προβάλλοντας τους εαυτούς τους ως «αστέρες» του θεάματος και όχι ως εντολοδόχους του λαού. Υπερτονίζοντας το επιφανειακό και παραβλέποντας το ουσιώδες, η επιχειρηματολογία τους για τα πολιτικά θέματα υποβαθμίζεται.

Επιχειρώντας κανείς μια διεξοδικότερη ανάλυση θα εστίαζε στο γεγονός ότι η μαζική εμβέλεια των ΜΜΕ προσφέρει στους πολιτικούς τη δυνατότητα να προβληθούν, να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα και να κερδίσουν την ψήφο του λαού. Οι πολιτικοί απ΄την πλευρά τους επιδιώκουν καλές σχέσεις με τους οικονομικά ισχυρούς επιχειρηματίες των ΜΜΕ που μπορούν να τους στηρίζουν τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά στο κυβερνητικό τους έργο εξυπηρετώντας και αυτοί με τη σειρά τους τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.

Αυτά τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς υπονομεύουν την ποιότητα της δημοκρατίας με θύμα φυσικά τους πολίτες. Οι τελευταίοι, με την καταιγιστική προβολή του ασήμαντου, εθίζονται στην ακρισία, αδρανοποιούνται, αποκτούν ψυχολογία όχλου, χειραγωγούνται ή φανατίζονται και λειτουργούν σαν μαριονέτες. Τέλος, όταν προβάλλεται παραποιημένη η πραγματικότητα, παραπλανώνται, χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς και απομακρύνονται από τα κοινά. Επί της ουσίας παύουν να είναι πολίτες. Παρά ταύτα υπάρχει δυνατότητα τα ΜΜΕ και η πολιτική να λειτουργήσουν υπεύθυνα και εποικοδομητικά, αν τηρηθεί το μέτρο από τα πρώτα και αν η δεύτερη επιδείξει σοβαρότητα και ήθος!

 

Advertisements
This entry was published on Οκτώβριος 29, 2017 at 7:19 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: