Η Συνθήκη της Λωζάνης, 1923

λωζανη

από τα μαθήτρια Μαρίνα Καλούση, Α1’ Λ

Ο Βενιζέλος εκπροσώπησε την χώρα μας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό της εποχής, τόσο στο Παρίσι όσο και στην Λωζάνη. Πολλοί τον κατηγόρησαν εκ των υστέρων ότι κακώς στην Συνθήκη των Σεβρών συμπεριέλαβε την Σμύρνη. Αυτό όμως το έκανε, σύμφωνα με πολλούς μελετητές, για δύο λόγους. Πρώτον διότι θεωρούσε πως οι Έλληνες της Μικράς Ασίας χρειάζονταν προστασία και δεύτερον καθότι αλλιώς δεν θα μπορούσε να διατηρήσει την θέση του στην πρωθυπουργία της χώρας.

Ο Βενιζέλος χαρακτηριζόταν από επιμονή και ευστροφία και κατόρθωσε να διαφυλάξει αρκετά από τα κεκτημένα της Ελλάδος. Όπως μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του ο Γρηγόριος Δαφνής «Εχρειάζοντο τα ατσαλένια νεύρα του Κρητός και η ακατάβλητος μαχητικότης του διά να υπομείνει παρομοίαν μεταστροφήν της μοίρας. Και έσωσε πολύ περισσότερα από όσα και οι πλέον αισιόδοξοι επίστευον ότι ήτο εφικτόν να σωθούν».

Η Συνθήκη της Λωζάνης διέπει μέχρι σήμερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς συνιστά την τελευταία έως αυτήν την στιγμή συνθήκη που έχουν υπογράψει οι δύο αυτές χώρες. Είναι η συνθήκη που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ενέργειες του Βενιζέλου και έβγαλε την Ελλάδα από την δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Με το σύμφωνο αυτό ορίστηκαν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, οι εκατέρωθεν παραχωρήσεις εδαφών, καθώς και η ανταλλαγή πληθυσμών. Δεν είναι λίγοι οι μελετητές και οι ιστορικοί που την θεωρούν πραγματικό θαύμα, παρόλη την συρρίκνωση που υπέστη ο Ελληνισμός, καθώς κάτι αντίστοιχο επιχειρείται χρόνια χωρίς αποτέλεσμα στην αραβοϊσραηλινή διαμάχη.

Η Συνθήκη της Λωζάνης έβαλε ένα οριστικό τέλος στην μακραίωνη παρουσία του Ελληνισμού στον μείζονα χώρο της Ιωνίας. Σήμερα, ωστόσο, για πρώτη φορά η Τουρκία πριν από λίγους μήνες έθεσε ενστάσεις δια στόματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την εν λόγω συμφωνία. «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» είπε. Ο ίδιος συνέχισε: «Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Η Συνθήκη της Λωζάνης απετέλεσε αδιαμφισβήτητα την βάση μίας διαρκούς ειρήνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, τον θεμέλιο λίθο της οποίας είχαν θέσει οι δύο εμπνευστές της ελληνοτουρκικής φιλίας στην διάρκεια του Μεσοπολέμου.

 

Advertisements
This entry was published on Νοέμβριος 4, 2017 at 12:00 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: