Οι λόγοι που δεν επέτρεψαν την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας στα μέσα του 19ου αιώνα.

από τη μαθήτρια Κυριακή Κατσούδα, Β1′ Λ

index

Στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, μετά από μια δεκαετία σκληρών αγώνων, μεγάλων καταστροφών και ανθρώπινων απωλειών η Ελλάδα αντιμετώπιζε σοβαρά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα. Στην πηγή «Η Ελλάδα του Όθωνος» ο Έντμοντ Αμπού παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους η χώρα δεν είχε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί οικονομικά.

Πολλές δεκαετίες μετά την ανεξαρτησία της, η Ελλάδα εξακολουθούσε να μοιάζει περισσότερο με την ανατολή παρά με τη δύση, παρόλο που η τελευταία υπήρξε το ζητούμενο, το επιθυμητό, το σημείο αναφοράς όλα αυτά τα χρόνια. Απουσίαζαν τα ισχυρά κέντρα ανάπτυξης, «οι ατμομηχανές» της οικονομικής και τεχνικής προόδου. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να υπάρξουν όταν απουσίαζαν όλα όσα ήταν αναγκαία και προαπαιτούμενα για τη δημιουργία τους; Η χώρα δεν διέθετε σημαντικές πρώτες ύλες και αυτό επιβεβαιώνεται και στο παράθεμα στο οποίο υποστηρίζεται ότι η γη θα μπορούσε να προσφέρει πολλά προϊόντα μέσω της γεωργίας. Η Αγροτική οικονομία της χώρας όμως, ήταν σχεδόν μηδαμινή λόγω της έλλειψης εργατών, πόρων και δομικών έργων. Δεν είχε πλεονάζον ειδικευμένο ή έστω φθηνό εργατικό δυναμικό το οποίο σύμφωνα με την πηγή οφειλόταν στην απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών λόγω των ασθενειών που εκδηλώθηκαν και κυριαρχούσαν την εποχή εκείνη.

Εκτός αυτού όμως, για την έλλειψη εργαζομένων ευθυνόταν και η ασύμφορη νομοθεσία της εποχής η οποία έδιωχνε τους αλλοδαπούς χωρίς να σκεφτεί τις ωφέλειες που θα είχαν από τα πλεονάζοντα χέρια. Η συσσώρευση κεφαλαίου ιδιωτικού, και δημοσίου ήταν συχνή. Επεξηγηματικά, αν υπήρχε εμπιστοσύνη μεταξύ πιστωτών και δανειζομένω, αλλά και μια σταθερή κυβέρνηση θα υπήρχαν πολλά περισσότερα κεφάλαια.

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο η χώρα αδυνατούσε να αναπτυχθεί οικονομικά ήταν ότι η εσωτερική αγορά ήταν περιορισμένη έως ασήμαντη. Στο συγκεκριμένο σημείο ο Έντμοντ Αμπού κατακρίνει τις προτεραιότητες που έθετε το κράτος για να επενδύει τα λίγα χρήματα που διέθετε για τις στρατιωτικές δυνάμεις και αποδίδει εκεί την απουσία δημοσίων έργων και οδικού δικτύου.

Τελικά, συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα έθεσε εξαρχής λάθος προτεραιότητες οι οποίες και της στοίχισαν  μελλοντικά σε πολλά ζητήματα, την άφησαν πολύ πίσω σε σχέση με τη Δύση, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να πασχίζει να την φτάσει χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Advertisements
This entry was published on Νοέμβριος 26, 2017 at 12:58 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: