Ψεύτικο ή αληθινό δένδρο για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό;

index

από τη μαθήτρια Μαρία Ραγκούση, Α2’ Λ

Όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην περίοδο των Χριστουγέννων και των διακοπών. Τα Χριστούγεννα ,εκτός από τον ύψιστο ρόλο που κατέχουν ως μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές, είναι ταυτόχρονα περίοδος χαλάρωσης, ξεκούρασης, χαράς, αλλά και συνεύρεσης με τους συγγενείς. Ένα χριστουγεννιάτικο έθιμο που έχει παραμείνει αέναο είναι ο στολισμός χριστουγεννιάτικου δένδρου και συγκεκριμένα έλατου. Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται για το αν το έλατο πρέπει να είναι τεχνητό ή αληθινό.

Τα τεχνητά δένδρα, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε προσιτές και δελεαστικές τιμές για τον καταναλωτή, προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αρχικά, τα περισσότερα τεχνητά δένδρα κατασκευάζονται από πλαστικό άρα δεν είναι βιοδιασπώμενα και η καταστροφή τους είναι χρονοβόρα. Ταυτόχρονα για την κατασκευή των τεχνητών δένδρων χρησιμοποιείται PVC, μία ουσία ιδιαίτερα επιβλαβής για το περιβάλλον. Επιπροσθέτως, τα περισσότερα τεχνητά δένδρα τα προμηθευόμαστε από το εξωτερικό συνεπώς εκτός από το κόστος μεταφοράς τους, τα αυτοκίνητα τα οποία μετακινούν τα δένδρα απελευθερώνουν από τις εξατμίσεις τους διοξείδιο του άνθρακα γεγονός που ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι παρά τις χαμηλές τιμές τα τεχνητά δένδρα προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον.

Αντίθετα με τα ψεύτικα δένδρα,  η επιλογή ενός αληθινού έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για τους ίδιους τους ανθρώπους. Τα αληθινά δένδρα είναι βιοδιασπώμενα και εύκολο να καταστραφούν μετά το τέλος της χρήσης τους. Επίσης, όπως συμβαίνει με όλα τα δένδρα, αποτελούν πηγή οξυγόνου ενώ την ίδια στιγμή απορροφούν μεγάλο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, σημαντική παραγωγή αληθινών ελάτων διαθέτει η Ελλάδα οπότε με την αγορά τους ενισχύουμε την εσωτερική οικονομία.

Εν κατακλείδι, η αγορά αληθινών δένδρων ενισχύει τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και συμφέρει περισσότερο σε αντίθεση με την αγορά τεχνητών δένδρων τα οποία εμφανίζουν περισσότερα μειονεκτήματα απ’ ό,τι πλεονεκτήματα.

Advertisements
This entry was published on Δεκέμβριος 10, 2017 at 10:14 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: