Η Σιόρα Επιστήμη στο έργο «Τιμή και Χρήμα».

τιμή

από το μαθητή Βασίλη Ζώτο, Α2’ Λ

Στο έργο του Κ. Θεοτόκη, «Τιμή και Χρήμα» ο χαρακτήρας των πρωταγωνιστών συνεπαίρνει τον αναγνώστη προκαλώντας αγωνία για την εξέλιξη των χαρακτήρων γενικά, αλλά και εμφανή πικρία για τη ζωή της Σιόρας Επιστήμης ειδικά.

Η Σιόρα Επιστήμη φαίνεται μια ταλαιπωρημένη γυναίκα, περίπου 45 ετών- όπως αναφέρεται στο κείμενο- η οποία προσπαθεί παρόλη την κατάντια του ανδρός της να κρατήσει και να συντηρήσει επαρκώς το σπιτικό της. Η Σιόρα Επιστήμη παρά το νεαρό της ηλικίας της φαντάζει αρκετά γερασμένη, κάτι το οποίο οφείλεται στη σκληρή ζωή της. Καθώς εμβαθύνουμε στους χαρακτήρες συνειδητοποιούμε ότι οι αντίξοες συνθήκες την έχουν αναγκάσει να ανεξαρτητοποιηθεί και να πάρει αυτή το ρόλο της «κολώνας του σπιτιού». Αυτό είναι εμφανές καθώς ο τρόπος που μιλάει στον άντρα της είναι τελείως διαφορετικός από τον χαρακτήρα της όπου λίγες γραμμές πριν φάνηκε αρκετά γλυκιά και γεμάτη στοργή βοηθώντας τους λαθρέμπορους.

Από την άλλη ο μέθυσος άντρας της  είναι ένας χαρακτήρας που ενώ μιλάει λίγο μέσα στο κείμενο, οι αναγνώστες μπορούν πολύ εύκολα να αντιληφθούν ποσό εγωκεντρικός και ανήθικος είναι. Μέσα από τον τσακωμό ανάμεσα στο ανδρόγυνο καταλαβαίνουμε ότι η μοναδική του έγνοια είναι να μην πάθει αυτός κάτι. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι θα τον καταντήσουν στην φυλακή, ενώ η αγωνία του είναι πώς θα βρει χρήματα για να τα σπαταλήσει στον τζόγο και στο πιοτό και όχι στην αποκατάσταση των παιδιών του.

Σύμφωνα με το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής αυτοί οι δυο χαρακτήρες είναι αντίθετοι με τα τότε πιστεύω. Ο ρόλος του ανδρός που πρέπει να δουλεύει ώστε να βγάζει τα προς το ζην και να υποστηρίζει οικονομικά την οικογένειά του απουσιάζει, η Σιόρα Επιστήμη αδυνατεί να αναλάβει όλες τις ευθύνες, ενώ ο άντρας δεν έχει ενεργό ρόλο στα οικογενειακά ζητήματα. Η πρωταγωνίστρια υποστηρίζει πλήρως τον γυναικείο κοινωνικό ρόλο καθώς στηρίζει και οργανώνει το σπιτικό της οικογένειάς της και προσφέρει στοργή σε όσους την έχουν ανάγκη ούσα σωστή και καλόκαρδη μητέρα και γυναίκα, που δε λυγίζει στις απάνθρωπες καταστάσεις και στη σκληρή ζωή.

Advertisements
This entry was published on Δεκέμβριος 14, 2017 at 7:42 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: