Προβληματισμοί γύρω από τη Φόνισσα..

προβληματισμοί

Σύντομη ερευνητική εργασία στο μάθημα της Ν. Λογοτεχνίας Α’ Λυκείου με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο  Σπ. Χαδιάρη.

από τη μαθήτρια Εύα Γεωργοπούλου, Α2’ Λ

Το στοιχείο που με προβλημάτισε περισσότερο στο έργο «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι τα αίτια που οδήγησαν τη Φραγκογιαννού στο αποτρόπαιο έγκλημά της. Η ηρωίδα είχε άσχημα παιδικά χρόνια, καθώς ζούσε καταπιεσμένη και πλήρως υποταγμένη στις επιθυμίες των άλλων. Αρχικά, υπηρετούσε τους γονείς της, στη συνέχεια τον άντρα, τα παιδιά της και τέλος τα εγγόνια της. Δεν είχε την ευκαιρία να σπουδάσει, να μορφωθεί, να πάρει αποφάσεις για τον εαυτό της και να εκπληρώσει τα όνειρά της. Όλη αυτή η κατάσταση καταπίεσης και εγκλωβισμού, σε συνδυασμό με τις συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης που επικρατούσαν την εποχή όπου ζει η Φραγκογιαννού, την ωθούν στη βρεφοκτονία. Επομένως, αποδεικνύεται ότι οι λόγοι που οδηγούν έναν άνθρωπο στο έγκλημα δεν είναι τυχαίοι. Τα παιδικά χρόνια αποτελούν εξαιρετικά ευαίσθητη ηλικία και οι αναμνήσεις τους καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το ψυχισμό και τον χαρακτήρα του καθενός. Κατά συνέπεια μπορούν να επιδράσουν θετικά ή αρνητικά στη μετέπειτα ζωή του. Έτσι και στη περίπτωση της Χαδούλας θεωρώ ότι εμπλέκονται έμμεσα και άλλα πρόσωπα στο έγκλημά της. Οι γονείς ,τα παιδιά και τα εγγόνια της, αποτελούν γενεσιουργό αιτία της φρικαλέας πράξης της.
Άλλο ένα στοιχείο που με προβλημάτισε στο διήγημα  είναι το εντυπωσιακό τέλος του. Ο Παπαδιαμάντης παρουσιάζει με παραστατικό και γλαφυρό τρόπο την αυτοκτονία της ηρωίδας, προκαλώντας συγκίνηση και αγωνία. Επιπλέον, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ίδια πεθαίνει στα μισά, μεταξύ θείας και ανθρώπινης δικαιοσύνης. Από τη μια πλευρά την κυνηγούν οι χωροφύλακες οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την ανθρώπινη δικαιοσύνη και από την άλλη βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σωστή που παριστάνει τη θεία δικαιοσύνη. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας υποβάλλει τον αναγνώστη σε μια διαδικασία να αναρωτηθεί  αν η ηρωίδα θα πρέπει να τιμωρηθεί τελικά, είτε από τους ανθρώπους είτε από το Θεό.

Advertisements
This entry was published on Δεκέμβριος 14, 2017 at 7:26 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: