Μία ακόμα ενδιαφέρουσα βιβλιοκριτική..

Ισμαήλ και Ρόζα

από τη μαθήτρια Εύα Γεωργοπούλου, Α2’ Λ

Το μυθιστόρημα  Ισμαήλ και Ρόζα έχει γραφτεί από τον επιτυχημένο συγγραφέα Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη ο οποίος έχει γράψει μελέτες για τον λαϊκό μας πολιτισμό ,υπήρξε δικηγόρος και πολιτικός. Το πολυδιαβασμένο αυτό βιβλίο έχει μεταφραστεί στα τουρκικά και έχει μεταφερθεί στο θέατρο και στη μεγάλη οθόνη.
Η αινιγματική Ρόζα ζει στην Αθήνα με τη κόρη της μετά το ξεριζωμό της από τη Σμύρνη το 1922. Η Ρόζα κουβαλάει επί δεκαετίες το βάρος  ενός  τρομερού μυστικού που υποδηλώνει τη βιαιότητα και τη βαρβαρότητα της Μικρασιατικής  Καταστροφής. Ένας αρχιτέκτονας, παθιασμένος με τη συλλογή παλαιών αντικειμένων, θα ανακαλύψει ένα νυφικό λερωμένο με αίμα που θα γίνει η αφορμή να ανασυρθεί το μυστικό της Ρόζας και η συγκλονιστική ιστορία της με τον Τούρκο Ισμαήλ.
Το κείμενο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς οι ήρωες ανακαλύπτουν συνεχώς νέους ανθρώπους και εξερευνούν τόπους με ιστορία όπως η Αθήνα, η Κωνσταντινούπολη, η Μυτιλήνη και το Αϊβαλί. Ο αναγνώστης ακολουθεί τους πρωταγωνιστές και ανακαλύπτει μαζί τους τη γοητεία των ταξιδιών και την αξία των παραδόσεων.

Το συγκεκριμένο βιβλίο παράλληλα με την εξέλιξη της υπόθεσης δίνει σημαντικές πληροφορίες για τα δεινά του ελληνισμού στη Μικρά Ασία. Ο συγγραφέας περιγράφει παραστατικά τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής προκαλώντας συγκίνηση, συμπόνια και απίστευτη λύπη για τις  χαμένες πατρίδες. Ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με το δράμα του ξεριζωμού, ενώ συνειδητοποιεί την παιδεία και τον πολιτισμό των κατοίκων της  Μικρά Ασίας. Εντέλει, το  βιβλίο «Ισμαήλ και Ρόζα» είναι ένα βιβλίο με συγκλονιστικές αφηγήσεις, ενδιαφέρουσες πληροφορίες, εξαιρετική πλοκή και ανατρεπτικό τέλος.

Advertisements
This entry was published on Ιανουαρίου 14, 2018 at 9:49 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: