Νέοι και γλωσσικό πρόβλημα

χχχχχαπό τη μαθήτρια Χριστίνα Κυρίτση, Α2’ Λ

Τη σημερινή εποχή, είναι βέβαιο ότι η γλώσσα μας περνάει μία κρίση, άρα επεκτείνεται το γλωσσικό πρόβλημα κυρίως της νέας γενιάς. Ένα αίτιο αυτού του προβλήματος είναι αδιαμφισβήτητα η παγκοσμιοποίηση. Οι νέοι δεν περιορίζονται στα εθνικά τους σύνορα, αλλά ταξιδεύουν, ανακαλύπτουν  νέες ιδέες και γενικότερα διευρύνουν τους ορίζοντές τους, χρησιμοποιώντας όμως άλλες γλώσσες πιο ευρέως διαδεδομένες και όχι την ελληνική. Η επικοινωνία, η ανταλλαγή μηνυμάτων και η ανάγνωση ειδήσεων γίνεται πλέον μέσω μιας άλλης γλώσσας συνήθως της αγγλικής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι να αρχίσουν σταδιακά να ξεχνούν ορισμένες εκφράσεις, την ορθογραφία λέξεων και τον τονισμό.

Ένα ακόμη αίτιο του γλωσσικού προβλήματος αποτελεί η σύγχρονη τεχνολογία. Για παράδειγμα, η τηλεόραση παρουσιάζει ποικίλες εκπομπές στις οποίες υπάρχουν γραμματικά και συντακτικά λάθη ή χρήση περιορισμένης και φτωχής γλώσσας, την οποία μιμούνται μετέπειτα οι νέοι στην καθημερινότητά τους. Επιπροσθέτως τα κινητά τηλέφωνα ενισχύουν αυτό το πρόβλημα διότι είναι πηγή τυποποιημένων εκφράσεων, συντομεύσεων και διαφημίσεων, τα οποία αποθαρρύνουν τους νέους να εξελίξουν το λεξιλόγιο τους ή να συντάξουν πιο περίπλοκες και συντακτικά ορθές περιόδους. Βέβαια, το γλωσσικό πρόβλημα δεν περιορίζεται σε αυτά.

Advertisements
This entry was published on Ιανουαρίου 14, 2018 at 9:45 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: