Η εξέλιξη της τεχνολογίας σήμερα

από τους μαθητές Ειρήνη Δημαρά και Βασίλη Κυρίτση, Α3’ Λ

Στο πλαίσιο του μαθήματος Ν. Γλώσσα Α’ Λυκείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια Σπ. Χαδιάρη, φιλόλογος.

technology_jpgΣτην σημερινή εποχή η τεχνολογία θεωρείται βασικός παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή μας ζωή. Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της τεχνολογίας παγκοσμίως είναι ραγδαία ενώ παρατηρείται πως είναι αναγκαία στις καθημερινές μας ασχολίες. Για παράδειγμα , η τεχνολογία σήμερα αξιοποιείται σε ποικίλους τομείς, στην εκπαίδευση,  στην εργασία, στην κοινωνική ζωή.

Αναμφίβολα, η τεχνολογία αποτελεί μία γέφυρα επικοινωνίας των ανθρώπων των οποίων οι συνθήκες ζωής  καθίστανται αποτρεπτικές για τη δια ζώσει επικοινωνία. Παράλληλα, ενθαρρύνει την ανάπτυξη «σχέσεων» αρχικά μέσω του διαδικτύου, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μέσω εφαρμογών όπως τα κοινωνικά δίκτυα, κάτι , πολύ συνηθισμένο στην εποχή μας.  Εξυπηρετεί ποικίλες ανάγκες του χρήστη κάτι που τις παλιότερες εποχές φάνταζε εξωπραγματικό. Παρόλο που έχει συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού,  έχει λειτουργήσει αρνητικά στον κλάδο τον επαγγελμάτων. Έχει κλονίσει τα είδη της χειρωνακτικής εργασίας καθώς πολλές θέσεις απασχόλησης έχουν αντικατασταθεί από προηγμένης τεχνολογίας μηχανήματα, ακόμα και ρομπότ. Αυτό είναι πολύ κερδοφόρο για μια εταιρία που διαθέτει τέτοια εξελιγμένη τεχνολογία προς αξιοποίηση, ωστόσο βλάπτει οικονομικά- και όχι μόνο- την κοινωνία. Άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται στα ύψη η ανεργία. Όλος αυτός ο κύκλος της οικονομίας που βάλλεται, βλάπτει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Επίσης, ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και γενικότερα από τις συσκευές τελευταίας τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, είναι η εξάρτηση που δημιουργούν. Πολλοί άνθρωποι αποκτούν  εμμονές μέσω της προσκόλλησής τους σε τέτοιου είδους τεχνολογικά επιτεύγματα. Και σίγουρα η τριβή με τέτοιου είδους ηλεκτρονικές συσκευές αποτελεί μορφή εξάρτησης.

Εν κατακλείδι οι άνθρωποι πρέπει να απαγκιστρωθούν απ’ ό,τι τους κρατάει προσκολλημένους, μπροστά  σε μία οθόνη για ώρες… Ανήμποροι οι σημερινοί νέοι να αντιμετωπίσουν την παρείσφρηση της τεχνολογίας στην καθημερινότητά τους, βλέπουν τον χρόνο να κυλάει και χωρίς να την απολαμβάνουν ουσιαστικά, μέσα από ποιοτικές,  όμορφες, και δημιουργικές στιγμές.

This entry was published on 2 Δεκεμβρίου, 2019 at 8:24 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε