Anti-Vax Movement

από το μαθητή Ιωάννη Ντόγια, Λ Α’ 2

antι wax φωτόΗ διαδικασία του εμβολιασμού είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα του 20ου αιώνα. Μόλις τον τελευταίο αιώνα έχει σώσει περισσότερες ζωές από κάθε άλλο ιατρικό προϊόν ή διαδικασία. Ωστόσο, το συναρπαστικό ταξίδι του εμβολιασμού ξεκίνησε πολλούς αιώνες πριν, στην Αρχαία Ελλάδα. Από το 429 π.Χ. ο Έλληνας ιστορικός Θουκυδίδης παρατήρησε πως όσοι επιβίωσαν από την πανώλη της ευλογιάς κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, δεν επανεμφανίστηκαν με την ασθένεια, έχοντας αποκτήσει ανοσία. Από τότε, ύστερα από διαρκείς προσπάθειες για τον περιορισμό ασθενειών από τους Ευρωπαίους μέχρι και την Κίνα, το 1796, ο επιστήμονας Έντουαρντ Τζέννερ ανακάλυψε τον εμβολιασμό.

Παρά τις επιτυχίες αυτές, πολλές ασθένεις φαίνεται να επιστρέφουν στον σύγχρονο κόσμο. Επανεμφάνιση της  ιλαράς και της παρωτίτιδας σχολιάζονται όλο και περισσότερο στις ειδήσεις, ενώ «εξαφανισμένοι» παθογόνοι οργανισμοί, όπως η χολέρα, επιστρέφουν στον κόσμο. Σε τι οφείλονται λοιπόν αυτές οι επανεμφανίσεις?

Το κίνημα  “Antivax” είναι ένα κίνημα «συνωμοσίας»  που κατηγορεί την ιατρική πρακτική του εμβολιασμού για ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας. Το κίνημα κατά το μεγαλύτερο μέρος του κατευθύνεται από ανθρώπους χωρίς ιατρικά ή επιστημονικά προσόντα, οι οποίοι συχνά βασίζονται σε ψευδείς φημολογίες για παρενέργειες των εμβολίων αυτών, ασήμαντες- πολλές φορές- σε σχέση με τις επιπτώσεις παλιών ασθενειών. Το κίνημα αυτό, έχει ως αποτέλεσμα τον αρνητισμό ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού απέναντι στον εμβολιασμό, και εξαπλώνεται πιο γρήγορα από ποτέ.

Εξαιτίας του παραπάνω φαινομένου, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν υπάρξει πολλαπλές «εξάρσεις» ασθενειών οι οποίες είχαν εξαφανιστεί. Ένα παράδειγμα είναι η έξαρση της ιλαράς του 2013 στην Αμερική η οποία επηρέασε 21 ανθρώπους, εξαιτίας της αντίθετης στάσης ενός ιερέα στον εμβολιασμό. Ευτυχώς δεν υπήρχαν θύματα, αλλά η ανησυχία για δεύτερη έξαρση εξαπλώνεται μαζί με το κίνημα Antivax.

Η εύθραυστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ενημέρωσης με σκοπό την αποτροπή επανεμφάνισης ασθενειών όπως η Πολιομυελίτιδα, γεγονός το οποίο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Βιβλιογραφία

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CF%85%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%B1#%CE%95%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%B6%CF%89%CF%83%CE%B7

https://www.bbc.com/news/health-33774181

https://rationalwiki.org/wiki/Anti-vaccination_movement#Convincing_people_to_vaccinate

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6122668/

https://www.verywellhealth.com/why-some-diseases-are-re-emerging-4151072

https://antiantivax.flurf.net/

This entry was published on 13 Ιανουαρίου, 2019 at 7:37 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε