Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Μεγάλη Οθόνη.

από τη μαθήτρια Στέλλα Λασκαρίδου, Α’1 Λ

Ανθρώπινα δικαιώματα φωτόΤα Ανθρώπινα δικαιώματα είναι ηθικές αρχές που θέτουν συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς και συνήθως προστατεύονται ως νόμιμα δικαιώματα, σύμφωνα με το εθνικό και διεθνές δίκαιο. Πρόκειται για ένα θέμα που ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη, ήδη από τον προηγούμενο αιώνα. Κάθε ανθρώπινο ον, μόνο και μόνο από την ιδιότητά του, έχει και πρέπει να έχει το δικαίωμα στην ελευθερία, στην ισότητα, στην αξιοπρέπεια, στην ελευθερία σκέψης και έκφρασης, στη στέγαση, στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στη ζωή.

Στο Άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε. διαβάζουμε: «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται με πνεύμα αδελφοσύνης». Αν και η παραπάνω διατύπωση είναι σαφής και απόλυτα αποδεκτή, αυτονόητη  και επιθυμητή  από όλους, δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρείται το φαινόμενο της παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα η παραβίαση των δικαιωμάτων του ατόμου αποτελεί ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει να καταδικάζεται από κάθε σκεπτόμενο ον. Μάλιστα στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνες, το 25% των γυναικών έχει υποστεί κάποια μορφή βίας. Η κοινωνική, πολιτική, φυλετική και σεξουαλική διαφορετικότητα, καθώς κι ο φυλετικός και σεξιστικός ρατσισμός είναι ζητήματα που αποτυπώνονται σε ποικίλες μορφές τέχνης. Ιδιαίτερα στη μεγάλη οθόνη το φαινόμενο της καταπάτησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί το θεματικό κέντρο πολλών ταινιών.

Αναφέρω ενδεικτικά κάποιες κινηματογραφικές δημιουργίες που αναδεικνύουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η ταινία «Mad Max: The Fury road», αποτελεί ύμνο στη δύναμη των γυναικών και στον αγώνα τους να διαρρήξουν τα δεσμά της καταπίεσης, ώστε να ζήσουν ελεύθερες. Ακολούθως η ταινία «Sleeping with the enemy», αναφέρεται στην ενδοοικογενειακή βία και στον αγώνα της γυναίκας να ελευθερωθεί από τον βάναυσο άντρα. Το κινηματογραφικό έργο «Enough» με θέμα και πάλι την καταπίεση των γυναικών και τη δύναμη που έχουν τα θύματα να αντιδράσουν,όπως και η ταινία  «Fear» με θέμα μία γυναίκα που σχετίζεται με έναν υποτιθέμενο ευγενικό και τρυφερό άνδρα, ο οποίος τελικά αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Άλλη σχετική ταινία έχει τον τίτλο «Precious». Θέμα της η ζωή μιας γυναίκας η οποία βιώνει καθημερινά σωματική και ψυχολογική βία. Το «Desert Flower» στηρίζεται σε αληθινή ιστορία με πρωταγωνίστρια μία κοπέλα που αγωνίζεται να ελευθερωθεί όταν στα 13 της χρόνια πωλείται σε έναν άντρα. Γνωστές ταινίες είναι και οι ακόλουθες: «Mystic River» και «The Brave One», που πραγματεύονται το ζήτημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών.

Η ανθρώπινη ζωή αποτελεί την υπέρτατη αξία σε κάθε της έκφραση και σε οποιονδήποτε χώρο ύπαρξης και δράσης. Ο άνθρωπος, σε κάθε εποχή και σε κάθε κοινωνία, οφείλει να προστατεύσει τις αξίες και τις αντιλήψεις που σχετίζονται με την ύπαρξή του και τα δημιουργήματά του προκειμένου να επέλθει η πρόοδος και η εξέλιξη, ατομική και συλλογική. Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι αναφαίρετα, δεν πρέπει να μένουν μόνο στα χαρτιά, αλλά να εφαρμόζονται έμπρακτα στην καθημερινή μας ζωή, αν θέλουμε να λεγόμαστε «Άνθρωποι».

This entry was published on 6 Φεβρουαρίου, 2019 at 8:57 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε