Ανθρώπινα δικαιώματα: Ένα αιώνιο πρόβλημα!

   human-rights-anthropina-dikaiomata

Στο πλαίσιο του μαθήματος Ν. Γλώσσα Γ’ Λυκείου. Υπεύθυνος καθηγητής Ι. Νταουλτζής.

Παρόλο που πολλά κράτη και διεθνείς οργανισμοί αγωνίζονται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε πολλές χώρες του κόσμου τα ανθρωπινά δικαιώματα καταπατούνται. Η μάχη που δόθηκε για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν ήταν αποτελεσματική, αφού το συγκεκριμένο πρόβλημα το εντοπίζουμε σε αρκετά κράτη στη σύγχρονη εποχή.

   Ολοένα και πιο συχνό ζήτημα γίνεται λοιπόν, για κάθε χώρα η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, η φτώχεια και η πείνα που επικρατεί σε διάφορα κράτη, κυρίως αναπτυσσόμενα, είναι ένας λόγος για τον οποίο αντιμετωπίζουμε το παραπάνω φαινόμενο. Πιο συγκεκριμένα, οι αναπτυγμένες χώρες κυρίως στην Ευρώπη εκμεταλλεύονται τον πλούτο που υπάρχει στις μη αναπτυγμένες χώρες με αποτέλεσμα να καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, η παιδική εργασία που οφείλεται στην φτώχεια, αποφέρει όχι μόνο την παραβίαση δικαιωμάτων αλλά και την καταπάτηση του νόμου που προβλέπεται για τα συγκεκριμένα παιδιά. Πολλές οικογένειες με αρκετά χαμηλό εισόδημα αναγκάζονται να βάλουν το παιδί τους να εργάζεται για να βοηθάει οικονομικά την οικογένειά του, ώστε να μπορεί να έχει στην διάθεσή της τα προς το ζην. Το φαινόμενο αυτό συνήθως το συναντάμε σε οικονομικά υποβαθμισμένα κράτη. Ακόμα ένα πρόβλημα που συνιστά την παραβίαση δικαιωμάτων είναι η υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας. Παρόλο που παλαιότερα το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν πιο έντονο, σε μερικές χώρες ακόμα υπάρχει. Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και η θέση της γυναίκας γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από απολίτιστα κράτη.

   Στην αυγή του 21ου αιώνα είμαστε αναγκασμένοι να βρεθούμε αντιμέτωποι με την προκατάληψη που υπάρχει για μερικούς ανθρώπους. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες γίνονται εξιλαστήρια θύματα για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα στην οποία βρίσκονται. Ο ρατσισμός και η οικονομική εκμετάλλευση που δέχονται τα συγκεκριμένα άτομα τους κάνει να νιώθουν απόμακροι από το ευρύτερο σύνολο και τους δημιουργεί μια αίσθηση κατωτερότητας. Επιπλέον, υφίσταται κοινωνικό αποκλεισμό σε διάφορες κατηγορίες ανθρώπων. Έτσι, λόγω της προκατάληψης που υπάρχει, αυξάνεται η ανεργία αφού οι άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν δεν επιλέγονται από τους εργοδότες. Τέλος, μέσω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας ιδίως μέσω του διαδικτύου, κάποιος μπορεί να παραβιάσει την ιδιωτικότητα χωρίς να φαίνεται. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα της τεχνολογίας.

   Συνοψίζοντας, το φαινόμενο της παραβίασης και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλεται να σταματήσει. Μπορούμε να συμπεράνουμε πως κάθε φορά που εντοπίζεται το παραπάνω πρόβλημα δεν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες ζωής.

This entry was published on 14 Νοεμβρίου, 2019 at 11:49 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε