Παιδική εργασία

από τις μαθήτριες Ειρήνη Δημαρά, Α3’ Λ και Ελεάννα Κοντογιάννη, Α4’Λ

παιδική εργασία

Για 100 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο αυτή τη χρονιά δεν χτύπησε το κουδούνι του σχολείου, απλούστατα γιατί δεν πηγαίνουν σχολείο καθώς δουλεύουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Πάνω από 246 εκατομμύρια παιδιά (ηλικίας 5 έως 17 ετών) στον κόσμο εργάζονται. Και δυστυχώς, αντίθετα από ό,τι θα νόμιζαν πολλοί, το φαινόμενο των εργαζόμενων παιδιών και των παιδιών που δε φοιτούν στο σχολείο δεν είναι άγνωστο και στη χώρα μας.

Το μέλλον γι’ αυτά τα παιδιά διαγράφεται ζοφερό, καθώς δεν τους δίνεται καν η ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, αλλά και την κοινωνική τους θέση μέσα και έξω από το σχολείο. Βασικά δικαιώματα του παιδιού όπως το δικαίωμα στη μόρφωση και το δικαίωμα στην ελευθερία, είναι άγνωστα γι’ αυτά τα παιδιά. Κάποια δουλεύουν σε απάνθρωπες και άκρως επικίνδυνες συνθήκες, σε εργοστάσια, στα χωράφια. Πολλά δουλεύουν σε σπίτια ως οικιακοί βοηθοί ή σε βιοτεχνίες κατασκευής χαλιών ή υποδημάτων ή ακόμα σε είδη ρουχισμού, σκλάβοι στα δεσμά τους… Κάποια τραυματίζονται σοβαρά ή πεθαίνουν πριν καν την εφηβεία. Και ας μην ξεχνάμε τα ψυχολογικά τραύματα και την καθυστέρηση στην πνευματική και σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού που δουλεύει. Η οικονομική συνεισφορά τους στον οικογενειακό προϋπολογισμό αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα που τα ωθεί στην εργασία και κατ’ επέκταση στην εκμετάλλευσή τους από πολύ μικρή ηλικία. Ο κυρίαρχος ρόλος του οικονομικού παράγοντα στην έναρξη της παιδικής εργασίας γίνεται φανερός αν εξετάσει κανείς την οικογενειακή προέλευση των παιδιών. Πρόκειται κυρίως για παιδιά οικονομικώς ασθενέστερων οικογενειών, αναλφάβητων και σε μεγάλο ποσοστό προσφύγων.

Η παιδική ηλικία δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις εφάμιλλη της ανεμελιάς. Το παιχνίδι και τα ξένοιαστα μαθητικά χρόνια για πολλά παιδιά αποτελεί μία ψευδαίσθηση , ένα ανεκπλήρωτο όνειρο… Εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο χάνουν νωρίς το παιδικό τους χαμόγελο, την αθωότητα και την αγνότητά τους και αναγκάζονται από την τρυφερή τους ηλικία να ενταχθούν στον σκληρό κόσμο της εργασίας.

 Τα δικαιώματα των παιδιών καταπατώνται πλήρως με την παιδική εργασία! Κρίνεται απαραίτητη η λήψη αυστηρών μέτρων ώστε κάθε παιδί να έχει δικαίωμα να ζήσει τα παιδικά του χρόνια έτσι όπως του αξίζει …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This entry was published on 25 Νοεμβρίου, 2019 at 8:42 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε