Η πιο ολοκληρωμένη έκφραση του ανθρώπου της Αναγέννησης

από τους μαθητές Άγγελο Κογκαλίδη, Λεωνίδα Τσοπουρίδη και Τζανή Μπατή, Α4’ Λ

leonardo_da_vinci_0

Η Αναγέννηση, το πνευματικό δηλαδή κίνημα που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη κατά τον ύστερο Μεσαίωνα, προκάλεσε ριζικές μεταβολές στην θεώρηση του κόσμου. Επέφερε άνθιση στους διάφορους τομείς της επιστήμης και της λογοτεχνίας καθώς επίσης, υπήρξε αρωγός της αναβίωσης αρχαίων Ελλήνων ιστοριογράφων και συγγραφέων. Ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του αναγεννησιακόυ πνεύματος υπήρξε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και ο Ντεζιντέριους Έρασμους.

 Ντα Βίντσι: Καλλιτεχνική πορεία και απήχηση

Οι τομείς δραστηριοποίησης του ντα Βίντσι κατά την Αναγέννηση ήταν πολυποίκιλοι με κυριότερες εξ αυτών την αρχιτεκτονική, τα μαθηματικά, την μουσική, την ιστορία, τη ζωγραφική και την αστρονομία. Όσον αφορά την καλλιτεχνική του πορεία, το ταλέντο του Ντα Βίντσι ήταν προφανές από την περίοδο που ήταν μαθητευόμενος. Η τεχνική του και η προσοχή του στην λεπτομέρεια διατρανώθηκε τελικά με την πραγματοποίηση πολλών σπουδών παρατήρησης της φύσης. Εκμεταλλεύτηκε την κλίση του στην ζωγραφική, αφού αρχικά δεχόταν παραγγελίες για τους πρώτους πίνακές του. Η τέχνη και οι μέθοδοι του ντα Βίντσι ενέπνευσαν λογοτεχνικά έργα, όπως ο Κώδικας ντα Βίντσι (The da Vinci code), έργο του Νταν Μπράουν, το οποίο γυρίστηκε και ταινία με ομώνυμο τίτλο, ενώ ο ίδιος υπήρξε παράδειγμα προς μίμηση τόσο σε ζωγράφους της εποχής του όσο και σε μεταγενέστερους. Τέλος η μυθοποίηση του Ιταλού καλλιτέχνη επήλθε στα τέλη του 19ου αι. όταν οι μελετητές του έργου του θεώρησαν πως ανακάλυψαν σε αυτόν «την πιο ολοκληρωμένη και υψηλή έκφραση του ανθρώπου της Αναγέννησης».

This entry was published on 2 Δεκεμβρίου, 2019 at 8:37 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε