Η ΓΛΩΣΣΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΣΑΚΙΖΕΙ

από το μαθητή Παναγιώτη Γεωργίου, Α3΄Λ

Με αφορμή τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στην τάξη στο μάθημα της Ν. Γλώσσας, με θέμα τη δύναμη της γλώσσας. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σπ. Χαδιάρη, φιλόλογος.

η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει

«Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει». Η συγκεκριμένη ρήση αποτελεί μια από τις πιο γνωστές παροιμίες του λαού μας, στην οποία παρουσιάζεται όλη η δύναμη, η ισχύς και το κύρος της γλώσσας μας, του μέσου για την έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Οι λέξεις, ο λόγος, η ομιλία, αν και στοιχεία άυλα μπορεί καμιά φορά να είναι τόσο σκληρά, τόσο πικρά και να διατυπώνονται με τέτοιο τρόπο που πληγώνουν και πονούν το συνάνθρωπό μας, λόγω της αλήθειας που πολλές φορές κρύβουν. Στη φράση αυτή παρουσιάζεται η γλώσσα ως κάτι το αφηρημένο που ωστόσο αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα, μπορεί να λειτουργήσει ως όπλο για να πληγώσει κάποιον. Συνεπώς, μέσα από αυτή τη λαϊκή παροιμία διαφαίνεται η δύναμη και το κύρος που κρύβει μέσα της, η κατά τα άλλα απλή έννοια της γλώσσας.

This entry was published on 30 Οκτωβρίου, 2019 at 12:33 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε